Povijest kluba
Klub za športski ribolov Split (KŠR Split) jedan je od najstarijih splitskih klubova športskog ribolova, a počeci njegova djelovanja datiraju krajem pedesetih godina prošlog stoljeća. KŠR Split je sljednik Ribolovnog društva Pagar osnovanog prije drugog svjetskog rata. Od 18. Listopada 1950. godine klub djeluje pod nazivom Radničko pomorsko brodarsko društvo Vicko Krstulović zajedno s Jedriličarskim klubom Split (JK Split). Društvo 1953. godine mijenja naziv u Radničko pomorsko športsko društvo Split u kojem su udruženi KŠR Split i JK Split. Od 14. Siječnja 1998. godine društvo prestaje s radom, a na zajedničkom pomorskom dobru djelovanje nastavljaju KŠR Split i JK Split. Međusobni odnosi dvaju klubova reguliraju se ugovorom koji jamči prava, sigurnost i samostalnost klubova.

U počecima svog športskog razvoja KŠR Split se natjecao u športskom ribolovu, i to u disciplinama udičrenja i podvodnog ribolova. Sukladno zakonskim propisima postao je član međuopćinskog, županijskog i nacionalnog saveza, a time i Hrvatskog olimpijskog odbora. U osamdesetim godinama klub razvija i podvodne djelatnosti kroz ronjenje s autonomnim ronilačkim aparatima, bazenske discipline i dubinsko ronjenje u apnei.

KŠR Split se u svojoj bogatoj povijesti bavio poglavito natjecateljskim sportskim aktivnostima, uvijek usklađenim sa važećim zakonima, statutom nacionalnog saveza i odredbama HOO-a. Pri tome se uvijek poticalo rekreativno djelovanje i druženje članova obaju klubova. Ostalo poslovanje i održavanje akvatorija rješavalo se na nivou pomorskog društva, a kasnije na nivou koncesionara, štiteći pri tome interese KŠR Split donošenjem svih važnijih odluka konsenzusom između KŠR Split i JK Split.

Sukladno promjenama Zakona o športu, Zakona o udrugama i Nomenklaturi športova HOO-a, pojedine natjecateljske discipline nisu više mogle biti u okviru istog kluba. Novim Statutom KŠR Split se 2015. godine odredio kao klub športskog ribolova, što podrazumijeva natjecanje u disciplinama podvodnog ribolova i udičarenja u sklopu Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru. Za potrebe natjecanja u bazenskim ronilačkim disciplinama i dubinskom ronjenju u apnei osnovan je Ronilački klub Split koji pripada Hrvatskom ronilačkom savezu.
Tijekom godina djelovanja, KŠR Split je ostvario brojne zapažene sportske rezultate.

U podvodnom ribolovu klub je dva puta je osvojeno ekipno državno prvenstvo, te više puta zauzeo drugo i treće mjesto. Jednako tako osvojene su mnogobrojne medalje u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji na međužupanijskim prvenstvima. U zbirci najboljih ostvarenja ističe se i pobjeda na Novogodišnjem kupu gradova u Malom Lošinju te medalje na raznim revijalnim natjecanjima.

Pojedinci KŠR Split ostvarili su status članova hrvatske reprezentacije, a posebno valja naglasiti sudjelovanje u osvajanju svjetske ekipne bronce u Peruu 2014. godine i europskog ekipnog srebra u Španjolskoj 2015. godine. Za svoje uspješno djelovanje KŠR Split je dugi niz godina među tri najbolja kluba podvodnog ribolova u Hrvatskoj, a u više navrata proglašavan je najboljim klubom podvodnog ribolova u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Ništa lošiji rezultati nisu postignuti ni u udičarenju. Pored brojnih medalja osvojenih na službenim natjecanjima HSŠRM-a i revijalnim kupovima, kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji, posebno je vrijedno spomena prvo mjesto u ekipnom plasmanu na državnom prvenstvu u udičarenju. KŠR Split je i u udičarenju imao reprezentativce, a najznačajniji rezultat je srebrena medalja za pojedinačni te zlatna medalja za ekipni plasman na europskom prvenstvu za seniore.

Posebno smo ponosni i na uspjehe natjecatelja u dubinskom ronjenju u apnei. O tome svjedoči veliki broj oborenih hrvatskih rekorda u muškoj i ženskoj konkurenciji kao i mnogobrojna osvojena odličja na državnim prvenstvima. Iz redova KŠR Split proizišli su reprezentativci koji su sudjelovali u osvajanju zapaženih rezultata hrvatske reprezentacije u ronjenju na dah. Među njima se ističe zlatna medalja za ekipni plasman na svjetskom prvenstvu.